Annus horribilis – Annus mirabilis

Vuosi vaihtuu uuteen muutaman tunnin kuluttua. Nyt onkin paras mahdollinen ajankohta tarkastella mennyttä vuotta ja samalla myös suunnata katse uuteen vuoteen 2015.

Vuosi 2014 jää aikakirjoihin hieman mollisävytteisenä vuotena – joku voisi kutsua sitä jopa termillä ”Annus horribilis.” Sen aikana erityisesti sota Ukrainassa osoitti, että Eurooppa ei ole vieläkään valmis pysyvään rauhaan. Matkustajakoneen alasampuminen Itä-Ukrainassa oli ääriesimerkki toiminnasta, jota ei voi millään tasolla hyväksyä eikä ymmärtää. Samanaikaisesti ISIS-terroristijärjestön brutaali toiminta Syyrian ja Irakin alueilla herätti maailmanlaajuista huolta. Useita kymmeniä Suomen kansalaisia taistelee ISIS:n riveissä. Jatkossa olisi tärkeää osoittaa, että ainakaan Suomi ei ole avosylin vastaanottamassa näitä terroristijärjestöjen jäseniä kun he aikanaan palaavat takaisin – jos palaavat. Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan on tuomittava asianmukaisella tavalla ja tasolla kansallisten ja kansainvälisten lakien mukaisesti. Maaliskuussa Malesia Airlines-yhtiön lento 370 katosi Intian valtamerelle. Vielä vuoden lopullakin uutisoitiin kahdesta suuronnettomuudesta: lentokoneen putoaminen Indonesiassa sekä laivaonnettomuus Välimerellä.

Suomen talous ei kuluneena vuonna osoittanut vielä selviä merkkejä elpymisestä. Monissa Euroopan maissa talous on jo kehittynyt positiivisesti, mutta Suomi tuntuu vielä polkevan paikallaan ja taantuma jatkuu. Erityisen ongelmalliseksi Suomen taloustilanteen on tehnyt se, että hallitus ei ole pystynyt parhaimpaan mahdolliseen yhteistyöhön mukana olevien puolueiden suurten ideologisten eroavaisuuksien vuoksi. Silloin kun maassa on taloudellisesti hyvät ajat, hyvinkin erilaiset puolueet voivat tehdä yhteistyötä menestyksellisesti. Taantuman aikana puolueiden ja niitä edustavien poliitikkojen keskinäinen yhteistyö on suurimmalla koetuksella. Tällöin ideologiset erot tulevat vahvimmin esille. Tämä on näkynyt selvästi erityisesti Kokoomuksen ja SDP:n välillä. Kokoomuksen tavoitteena on kasvattaa kansantuloa vastuullisen päätöksenteon kautta, jossa yritykset ja jokaisen ihmisen vastuunotto ovat avainasemassa. SDP:n ratkaisu on ollut elvyttäminen, verojen korottaminen ja työmarkkinajärjestöjen roolin korostaminen talousratkaisuissa. Yhtenä tärkeänä ratkaisuna nykyisten ja tulevien talousongelmien hoitoon on nähty kuluneen vuoden aikana valmisteltu sote-ratkaisu. Sen alkuperäiset tavoitteet: paremmat sote-palvelut, sosiaali- ja terveydenhuollon horisontaalinen ja vertikaalinen integraatio sekä sote-kustannusten pieneneminen olivat oikeita. Kuitenkin aikaansaatu ratkaisu näyttää tällä hetkellä torsolta, jossa edellä mainitut tavoitteet eivät toteudu.

Toki vuoden 2014 aikana koettiin paljon myös positiivisia kokemuksia ja elämyksiä. Monet niistä liittyivät urheiluun. Suomen maastohiihto palasi olympiavoittojen tielle. Suomalaisten lempilajissa jääkiekossa saatiin mitallintasoista menestystä sekä olympia- että MM-kisoissa. Suomalaiset seurasivat ahkerasti myös mm. koripallo-, lentopallo- ja salibandyjoukkueiden menestystä kuluneen vuoden aikana. Keihäänheittokin sujui upeasti. Suomalaisten yritysten hienosta tulevaisuudesta taas kertoi Slush-2014 tapahtuma marraskuussa. Suomessa on maailman parasta osaamista monilla aloilla, ja tätä on pystyttävä jatkossa hyödyntämään kansainvälisillä markkinoilla.

Tuleva vuosi 2015 on uusien mahdollisuuksien vuosi. Toivon, että siitä tulee ”annus mirabilis” eli suurten ja positiivisten ihmeiden vuosi. Suomalaiset kaipaavat muutosta, joka veisi myös maamme talouden uuteen nousuun. Se tie on varmasti pitkä. Äänestäjät kuitenkin ratkaisevat sen kuinka kivinen siitä tiestä tulee. Itse olen valmis vastuunottoon myös eduskunnassa ja siksi olen käytettävissä huhtikuun vaaleissa. Kampanjan teemaksi olemme tukitiimini kanssa valinneet ”Terve isänmaa.”  Se on yhteinen tavoitteemme.

Posted in Kirjoitukset and tagged , , , , , , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *