Soten lyhyt oppimäärä

Eduskuntapuolueet ottivat yksituumaisesti sote-lain parlamentaariseen valmisteluun vuosi sitten keväällä. Kuntarakenteiden uudistaminen oli epäonnistunut ja sen jälkeen ennusmerkit myös sote-lain osalta olivat huonot. Valmistelun lopputulos jäi historiaan: esitys sote-järjestämislaiksi kaatui eduskunnassa perustuslaillisiin ongelmiin. Poliittinen valmistelu sai mahdollisuuden, mutta se epäonnistui lopullisen päätöksen osalta.

Sote-lain jatkotyöstäminen kannattaisi tehdä uudessa asiantuntijaryhmässä, jossa eri sektorien parhaat asiantuntijat käyvät vielä kerran tavoitteet ja vaihtoehdot läpi – rahoitus huomioiden. Nykyinen sote-rahoituksen monikanavaisuus aiheuttaa ylimääräisiä kuluja, joita voidaan karsia. Valmistelussa on myös syytä muistaa, että meillä on varsin kustannustehokas terveydenhuolto useimpiin länsimaihin verrattuna. Perusterveydenhuollon osalta täytyy hoidon saatavuus olla parempi. Erikoissairaanhoito toimii jo varsin hyvin. Toki sen hinta on kallis, mutta huippumoderni diagnostiikka ja hoito maksavat. Uudet terveysteknologian mahdollisuudet, yhtenäiset tietojärjestelmät ja byrokratian minimointi alentavat hintoja, mutta hyvästä erikoissairaanhoidosta joudutaan joka tapauksessa maksamaan paljon. Yksityiset palveluntuottajat voivat tarjota suuren hyödyn palvelukokonaisuudelle sekä sosiaali- että terveydenhuollon puolella. Julkinen sektori kuitenkin huolehtii jatkossakin esimerkiksi lääkärikoulutuksesta ja terveyden tutkimuksesta, hoitaa suurimman osan kiireellisistä sairaustapauksista ja vastaa vaativimmasta diagnostiikasta ja hoidosta. Uskon, että tehokkaan asiantuntijavalmistelun pohjalta saadaan lopulta hyvä ratkaisu ja Johannes Virolaista lainaten: ”pulinat pois.”

Posted in Kirjoitukset and tagged , , , .

One Comment

  1. Miksi julkisen sektorin tarvitsisi huolehtia koulutuksesta ? Koulutuksen voi avata kilpailulle kaikilla aloilla kunhan korkeakoulut valvovat tulosten tasoa vuosittaisilla kokeilla ylioppilaskokeiden tapaan. Poliittista ja erityisesti ammattiyhdistysten vaikutusvaltaa koulutukseen pitäisi vähentää. Koulutuksen hinta pitäisi asettua kysynnän ja tarjonnan perusteella ja kysyntään vaikuttaa varmasti tulevan ammatin työllisyysnäkymät ja palkkataso. Monopolit ovat aina pahasta… myös koulutuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *