top of page
  • Writer's pictureSeppo Parkkila

Koronapäivitys 23.11.2021

Updated: Nov 23, 2021

Kirjoitin COVID-19 pandemian alkuvaiheessa 15.3.2020 Facebook-sivuillani seuraavaa: ”Tiede tulee voittamaan kilpajuoksun koronavirusta vastaan. Suurin kysymys on, että kuinka kauan siihen menee.” Nyt on mennyt vuosi ja kahdeksan kuukautta, eikä kilpajuoksu ole vieläkään ohi. Tieteellistä tutkimusta tämän virustaudin osalta on tehty valtavasti. Tällä hetkellä siihen liittyviä tieteellisiä julkaisuja on jo lähes 200 000.


Historian tuhoisin pandemia lienee ollut espanjantauti vuosina 1918-1920. Siihen kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä; arviot vaihtelevat 21 ja 100 miljoonan välillä. Suomessa espanjantautiin liittyvä kuolleisuus oli yli 30 000 henkeä. Tuohon aikaan lääketiede ja terveydenhuolto oli luonnollisesti varsin kehittymätöntä, rokotteita ei ollut taudin ennaltaehkäisemiseksi eikä antibiootteja virusinfektiota seuranneiden bakteeri-infektioiden hoitoon. Nyt onneksi elämme tässä suhteessa paljon parempaa aikaa.


SARS-CoV-2 infektioon on tähän mennessä sairastunut varmuudella yli 256 miljoonaa ihmistä, ja kuinka paljon lieneekään heitä, joiden sairautta ei ole virallisesti diagnosoitu puutteellisen testauskapasiteetin takia. COVID:iin kuolleita on noin 5.2 miljoonaa. Suomessa on tähän mennessä ollut noin 177 000 varmistettua akuuttia COVID-infektiota ja 1 258 COVID-kuolemaa. Sairastuneiden määrä on saatu pysymään kohtuullisella tasolla monenlaisin rajoitustoimin ja rokotusten avulla, mikä on varmistanut terveydenhuoltomme hyvän toimintakyvyn pandemiatilanteesta huolimatta.


Akuutti COVID-19 on valitettavan monille hengenvaarallinen sairaus. Onneksi osa potilaista selviää lievin oirein, mutta kukaan ei pysty ennakoimaan etukäteen taudin vaikeusastetta tai omaa selviämistään siitä. Tieteellisten tutkimusten perusteella tiedetään, että käytössä olevat rokotteet estävät tehokkaasti taudin vakavia muotoja. Suomessa elo-lokakuussa rokottamattomat ovat päätyneet erikoissairaanhoitoon 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut. Suurelle osalle sairastuneista tulee lisäksi pitkäkestoinen COVID, jonka usein erittäin hankalat oireet kestävät kuukausia ja kenties pitempäänkin.


Tutkijat ympäri maailman työskentelevät tämän pandemian voittamiseksi. Tärkein tulos on ollut tehokkaan ja turvallisen rokotteen kehittäminen koronavirusta vastaan. Rokotteen avulla lihassolumme saadaan tuottamaan S-proteiinia, jota vastaan elimistömme kehittää immuunivasteen. Immuniteetti puolestaan huolehtii siitä, että elimistöön mahdollisesti tulevat virukset tuhoutuvat nopeasti. Jos henkilö jättää rokotteen ottamatta ja hän ennemmin tai myöhemmin kohtaa ”aidon” SARS-CoV-2 viruksen, virus infektoi soluja eri kudoksissa sen mukaan missä ACE2-virusreseptoria ilmentyy. Infektion seurauksena solut alkavat tuottamaan S-proteiinia ja kaikkia muitakin viruksen proteiineja. Tämäkin toki saa normaalisti aikaan immuunivasteen kehittymisen, mutta viruksen torjunta onnistuu hitaammin kuin rokotetuilla. Tuo viive aiheuttaa vakavaa sairastuvuutta ja kuolemia.


Suomi on vapaa länsimainen demokratia, jossa ihmiset saavat tehdä valintoja – ja hyvä niin. Vapauteen liittyy kuitenkin myös vastuun kantaminen. Tutkijat, terveydenhuoltohenkilöstö ja viranomaiset tekevät vastuullisesti työnsä, että mahdollisimman harvat sairastuvat vakavasti COVID:iin ja pandemia lopulta voitetaan myös maailmanlaajuisesti. Toivon, että me kaikki hoidamme oman osuutemme itsemme ja lähimmäistemme parhaaksi.

2,851 views

Recent Posts

See All

Uusi koronavirusvariantti Omikron on aiheuttanut valtavan uutismyrskyn kaikkialla maailmassa. On sanottu, että se on kenties helpommin leviävä kuin aikaisemmat koronaviruksen muodot. On myös kyselty,

bottom of page